Digul modular este o solutie de protecţie pentru situaţii de urgenţă, inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci Bucuresti in 2008.
Destinatia digului modular este protectia locuintelor si a terenurilor agricole impotriva inundatiilor si devierea temporara a cursurilor de apa pentru efectuarea unor lucrari.
Deasemenea, 1 km de dig pentru cota de inundatie de 1 m se monteaza de catre 15 persoane si doua tractoare conventionale cu doua remorci in 15 ore. Este compus din:
Digul modular, conform figurii 1, este alcatuit din alaturarea mai multor module, care cuprind urmatoarele componente:
Inclinatia modulelor se stabileste prin lungimea activa a lanturilor [19] (fig. 1). Modulele sunt unite prin scoabele rigide [20] (fig. 1), iar etansarea intre module se realizeaza cu garnituri de cauciuc [22] (fig. 3). Fiecare modul este realizat dintr-o rama [1] cadru ce formeaza un contur inchis, rigid de forma dreptunghiulara sau patrata. Rama [1] este realizata din teava dreptunghiulara, patrata sau rotunda, din otel, aluminiu, masa plastica sau ramana din lemn (clasica). Rama [1] a modulului are o traversa de rigidizare [2] care este o piesa de rezistenta. Pe partea frontala a ramei [1], situata spre apa, este sudata sau lipita pe contur o placa subtire [3] din otel, aluminiu, mase plastice sau placaj.
In spatele modulului, pe traversa de rigidizare [2], spre flancurile ramei [1] sunt sudate, lipite sau fixate urechi de prindere [4] gaurite. Pe fiecare flanc al ramei [1] (stanga-dreapta) sunt sudate sau fixate niste profile cornier [5] avand o aripa a profilului distantata si paralela cu flancul ramei [1], creandu-se astfel un interstitiu lateral orientat cu deschiderea spre apa.
Pe partea superioara a ramei [1], spre flancuri, sunt sudate niste placute [6] prevazute cu mai multe gauri alaturate. Pe partea inferioara a ramei [1], spre spate, in dreptul urechilor [4], sunt fixate carlige [7]. Sub partea inferioara a ramei [1] este fixata o placa zimtata [8], rigidizata la rama [1] prin niste nervuri [9]. Fiecare modul se sprijina la spate pe doua reazeme [10], pozitionate oblic, ale caror cape sunt sub forma unor furci. Furca superioară a reazemelor [10] este articulată cu urechile [4] prin intermediul unor bolţuri [11] asigurate cu nişte şplinturi [12], iar furca inferioară a reazemelor [10] este articulată cu nişte urechi inferioare [13]. Urechile inferioare [13] sunt sudate pe nişte plăci orizontale [14] sub care sunt sudate nişte plăci de sprijin [15], verticale, înfipte (prin batere) în teren.
Pe plăcile [14] sunt sudate nişte cârlige [16] orientate spre ramă.
Articularea între furca inferioară a reazemelor [10] şi urechile [13] se face cu bolţuri [17] asigurate cu alte şplinturi [18].
Cârligele [7] şi [16] sunt legate între ele prin intermediul unor lanţuri [19].
Nişte scoabe rigide [20] în formă de “U” introduse în găurile plăcilor [6] unesc, modulele între ele.
În interstiţiile laterale create între flancurile (stânga-dreapta) ale ramei [1] şi aripile libere ale profilelor cornier [5], sunt introduse capetele unor elemente flexibile de etanşare [21], conform fig. 2, care în poziţie montată, au forma de “U”. Capetele elementelor [21] sunt prevăzute cu nişte nervuri a laterale longitudinale în zona de contact cu rama [1].
Partea exterioară (convexă) a elementelor flexibile de etanşare [21] este orientată spre apă.
Unghiul dintre fiecare reazem [10] şi rama [1] poate fi modificat în funcţie de teren prin modificarea lungimii active a lanţului [19] dintre cârligele [7] şi [16]. Prin acest lant este reglat şi unghiul modulului faţă de verticală, deci înclinaţia sa.
Într-o variantă de realizare conform fig.3, în vederea compensării abaterilor unghiulare mari sau distanţelor mari între flancurile a două module învecinate, elemental flexibil de etanşare [21] este înlocuit cu un element flexibil de etanşare [22] de forma literei “M” cu pofil ondulat frontal.
Digul modular demontabil are următoarele avantaje:
H=1,7 [m] pentru inclinare panou la 60̊ fata de planul orizontal
H = 1,4 [m] pentru inclinare panou la 45̊ fata de planul orizontal
H = 1 [m] pentru inclinare panou la 60̊ fata de planul orizontal
H = 0,75 [m] pentru inclinare panou la 45̊ fata de planul orizontal